Glasajte za svoje favorite!
Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike – 500.000 dinara!
Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 05. decembra.
Broj glasova: 1332
Kako da u suvom voću ne presuši zdravlje?
ar ne bi bilo lepo kada bi sušeno voće moglo da zadrži najveći deo svojih zdravih svojstava i posle prerade. Saznajte kako revolucionarna osmo tehnologija to omogućava.
Suština projekta
Ovo jedinstveno postrojenje u svetu omogućiće značajno efikasniju preradu voća i povrća sa uštedom vremena, energije, sirovina i radne snage, a uz obezbeđivanje ujednačenog kvaliteta dobijenih proizvoda.
Na taj način se uz dodatne tretmane dobijaju visoko kvaliteni finalni proizvodi kao što su: sušeno voće i povrće, koncentrati, džemovi, pekmezi i razne paste, koje se zatim koriste u izradi vaših omijenih mlečnih namirnica, slatiša, sladoleda, dodataka u ishrani i drugih.
Koju potrebu ova inovacija rešava?
Inovacija unapređuje postupke prerade voća i povrća tako što:
- obezbađuje kontinualnu realizaciju
- poboljšava kvalitet priozvoda (koncentrisanjem i očuvanjem esencijalnih sastojaka polaznih sirovina, skraćenjem vremena prerade, sprečavanjem nepoželjnih okidacionih reakcija i umerenim toplotinim tretmanom)
- smanjuje utroške energije i ljudskog rada uz visok stepen iskorišćenja sirovina
- otvara mogućnost osvajanja novih proizvoda kojih nema na tržištu i
- obezbeđuje efkasnu i ekonomski isplativu realizaciju
Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju?
Zamislite samo koliki je značaj suva šljiva imala u ishhrani naših predaka, kao izuzetno sadržajna namirnica koja ih je održavala u životu i u miru i u ratovima.
Međutim čak i danas, savremeno konvektivno sušenje šljiva traje oko 24 časa, a usled duge oksidacije i toplotnog tretmana menjaju se osnovna svojstva plodova.
S druge strane, našim postupkom se suva šljiva može proizvesti četiri puta brže, boljeg kvaliteta i očuvanih svojstava plodova – i zato želimo da svojim doprinosom unapredimo domaću industriju prerade voća i povrća.
Inovacija u tezama
Inovaciju predstavlja postrojenje za kontinualnu osmotsku dehidraciju i infuziju voća i povrća.
Ključni uređaj je: kontinualni osmotski kontraktor sa vibracionom mešalicom. Reč je o jedinstvenom tehničkom rešenju koje je patentom zaštićeno.
Uređaj ima sledeće funkcionalne i vrednosne karakteristike:
- rad uređaja je kontinuala
- makroskopski tokovi faza u Kontaktoru su suprotnosmerni (plodovi se kreću odozdo naviše, a osmo-aktivni rastvor struji odozgo naniže)
- u kontaktoru se vrši i mehaničko mešanje dvofaznog sistema mešalicom koja se recipročno kreće u vertikalnoj ravni čime se ostvaruju skoro idealni uslovi za prenos materija i toplote
- plodovi se u uređaju zadržavaju jednako vreme, što obezbeđuje ujednačen sastav proizvoda
- vreme zardžavanja plodova u uređaju je kratko, proces dehidracije se odvija brzo, najmanje 3 puta brže u odnosu na postojeća tehnička rešenja
- kontaktor ima veliki zapreminski kapacitet
- podpuno iskorišćenje osmoaktivnog rastvora
utrošci energije po kilogramu izdvojene vode su najmanje dva puta manji u odnosu na primenjena rešenja, a u odnosu na konvektivno sušenje i do 5 puta - primenljivo je za sve poznate vrste voća i povrca u smrznutom, pothlađenom ili svežem stanju
- pogodan i za plodove koji su osetljivi na mehanička dejstva
- plodovi mogu biti celi ili usitnjeni
O inovatorima
Projektni tim je sastavljen od stručnjaka iz oblasti hemijskog, prehrambenog i mašinskog inženjerstva koji pored teorijskog znanja, poseduju i bogato praktično iskustvo u oblasti projektovanja i izgradnje procesnih i energetskih postrojenja.
Kreatori tehničko-tehnoloških inovacija su:
- Prof. dr Vladeta Pavasović dipl. ing., jedan od pionira istraživanja i razvoja u oblasti osmotske dehidacije.
- Prof. dr Radomir Stevanović dipl.ing.,dugogodišnji saradnik i koautor je patentnih rešenja
- Prof. dr Martin Vereš, izuzetan poznavalac tehnologija konzervisanja voća i povrća i kreator novih postupaka prerade i
- Boško Šepa dipl. ing., iskusni projektant i saradnik na, razvoju tehničkih rešenja kontinualnog osmotskog kontaktora
Inovaciju prijavljuje pravno lice
Osmo Tehnologije
Članovi tima
prof. dr Vladeta Pavasović, dipl. ing.
rukovodilac projektnog tima
Boško Šepa, dipl. ing.
zamenik menadžera projekta
prof. dr Martin Vereš
stručnjak za preradu voća i povrća
prof. dr Branislav Zlatković
realizacija prototipa i kontrola kvaliteta
dr. Milijana Paprika, dipl. ing.
izrada materijalnih i energetskih bilansa
Strašimir Zelenkapić, dipl.ing.
konstrukcijska rešenja nestandardne opreme
prof. dr Radomir Stevanović, dipl.ing.
koordinacija studenata-istraživača